S.S.S.

Sıkça Sorulan Sorular

Üniversitelerin psikoloji lisansını başarıyla tamamlayıp mezun olmuş kişilerdir. Psikolog aktif bir şekilde dinleyerek anlamaya çalışan, farkındalık oluşturmaya yardımcı olan, problemlerin altındaki sebepleri ortaya çıkararak farklı yöntemler kullanarak çözüm sürecinde danışan ile birlikte rol oynayan kişidir.

Psikoloji bilimi, Deneysel Psikoloji, Sosyal Psikoloji, Gelişim Psikolojisi ve bireylerin davranışsal ve duygusal sorunlarını ele alan Klinik Psikoloji gibi alt alanlara ayrılır. Psikoloji, günümüzde bu temel alanlardan türemiş 50 civarında uzmanlık alanı olan bir bilim ve meslek dalıdır. Diğer uzmanlık alanları olarak; Okul Psikolojisi, Sağlık Psikolojisi, Nöropsikoloji, Endüstri Örgüt Psikolojisi, Adli Psikoloji, Spor Psikolojisi, Trafik Psikolojisi, Psikometri sayılabilir.

Kişilerin psikolojik sorunlarını çözümlemek için yüz yüze veya online şekilde gerçekleştirilen, bireysel görüşmeler yaparak durumu inceleyen, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkilemiş olan veya etkileyen, işlevselliklerini düşüren, sosyal hayatlarında ki sorun olarak görülen durumları bulup gerekli teknikler ile durumu danışana gösteren ve kişiye farkındalık kazandırmayı hedefleyen kişilerdir.

Psikiyatrist, tıp fakültesinden mezun olan uzman doktordur. Psikolog ise lisans eğitimini psikoloji bölümünden mezun olur ve ardından yüksek lisans yaparak uzmanlaşır. Psikiyatrist, tıp fakültesinden mezun olduğu için ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilir. Psikoloğun, ilaç tedavisi uygulama yetkisi yoktur. Psikolog tedavi yöntemi olarak psikoterapi uygular. Psikiyatrist genellikle ilaç tedavisi uygular. Fakat psikiyatristler terapi eğitimi alarak psikoterapi de uygular. Sorunları çözme kısmında farklı teknikler kullanılsa da iki grup da duygu, düşünce ve davranışları inceler.

Psikoterapi ruh sağlığına ilişkin sorunların, bir profesyonel ile konuşulması yoluyla çözümlenmesi girişimlerine verilen genel bir addır. Psikoterapi sırasında, kişi ruhsal durumu, ruh hali, duyguları, düşünce ve davranışlarını fark etme fırsatı bulur. Psikoterapi sayesinde bir bakıma yaşamınızı nasıl kontrol edebileceğinizi ve değişen koşullarla sağlıklı yollarla nasıl baş edebileceğinizi öğrenirsiniz.

Çok çeşitli psikoterapi şekilleri vardır ve her bir psikoterapi ekolü kendisine has bir yöntemi benimsemiştir. Psikoterapi türünün seçimi büyük oranda hastanın/danışanın özel durumuna ve hizmeti veren merkezin imkânlarına göre yapılmaktır. Psikoterapiye konuşarak tedavi, danışmanlık, psikososyal yaklaşım ve terapi de denilebilmektedir.

Yaşadığınız durum veya durumlar size rahatsızlık veriyorsa, işlevselliğinizi etkiliyorsa, yaşam kalitenizi düşürüyorsa ve bu bir süredir devam ediyorsa psikolojik destekten faydalanılmalıdır.

Psikoterapi seansları yaklaşık olarak 45-60 dakika  sürer.

Terapi sıklığını psikolog danışanı ile birlikte belirler. Danışanın sıkıntısının yoğunluğuna, zamanına göre bu durum değişir. Genel olarak terapi seanslarının seyri haftada 1 gün ya da 2 gün, 2 haftada 1 gün şeklinde düzenlenir.

Psikoterapinin süresi başvuru nedeni, danışanın beklentileri ve uzmanın çalıştığı ekole bağlı olarak farklılık göstermektedir. Terapi sürecinden yararlanmak isteyen her bireyin sorunu, sorunun şiddeti, başa çıkma yöntemi ve kaynakları kendine özgüdür, bu nedenle terapi süreci de kişiye göre değişmektedir.