Bağımlılık Tedavisi

Bağımlılık Tedavisi

Bağımlılık, bireyin bir madde, alkol veya yaptığı bir davranış karşısında kontrolünü kaybettiği durumu ifade eder. Fiziksel ve psikolojik etkilerle kendini gösterebilir ve kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Bağımlılık türleri iki ana kategoride toplanabilir: Alkol-madde bağımlılıkları ve davranışsal bağımlılıklar.

Alkol-Madde Bağımlılıkları:

  1. Alkol Bağımlılığı: Alkol bağımlılığı, alkolün yineleyen biçimde kullanılması ile zaman içerisinde ortaya çıkan bir tablodur. Kişi alkol kullanmak için istek yaşar, bırakmak konusunda zorlanır, bırakma girişimleri ise olumsuz sonuçlanabilir. Alkol bağımlılığı ciddi sağlık sorunlarına, aile sorunlarına ve iş sorunlarına yol açabilir. Kişi bu sorunları yaşıyor olmasına rağmen alkol kullanımını sürdürür.
  1. Madde Bağımlılığı: Madde bağımlılığı, kullanılan bağımlılık yapıcı maddenin türüne göre farklılık gösterebilen geniş bir hastalık grubudur. Hangi yolla alındığından bağımsız olarak vücuda girdiği zaman bedensel ve ruhsal değişimlere neden olan, kişinin davranışları üzerine etkili olan maddeler bağımlılık yapıcı maddelerdir. Bu maddeler beyin üzerine etki eder ve beyin fonksiyonlarını değiştirir. Kişi kullandığı maddeye karşı istek yaşar, bırakmakta zorlanır, gördüğü olumsuz etkilere rağmen uzaklaşmaz veya uzaklaşamaz. Tütün, esrar, eroin, kokain, ekstazi, metamfetamin, LSD bağımlılık yapan bazı maddelere örnektir.

Davranışsal Bağımlılıklar:

  1. Kumar Bağımlılığı: Kumar bağımlılığı, kumar oyunlarına karşı kontrolün sağlanamaması ve kumarın yaşamın diğer alanların (günlük faaliyetler, sorumluluklar, günlük aktiviteler) önüne geçmesini ifade etmektedir. Kumar bağımlılığı finansal sorunlara, ailevi sorunlara ve kişisel yaşamın zorlaşmasına yol açabilir ancak kişi bu zorlanmalara rağmen kumar oynamaya devam eder.
  1. Teknoloji Bağımlılığı: Bireyin dijital dünyaya olan aşırı bağımlılığını ifade eder. Bu bağımlılıklar oyun bağımlılığı, sosyal medya, akıllı telefon ve diğer dijital aktivitelerin sürekli olarak kullanılmasını içermektedir. İnternet ve oyun bağımlılığı sosyal izolasyona, iş veya okul performans sorunlarına ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Kişi bağımlı olduğu teknolojik cihazdan uzak kaldığı zaman genellikle huzursuzluk ve boşluk hisseder.
  1. Cinsel Bağımlılık: Cinsel bağımlılık, kişinin cinsel aktivitelere karşı koyamama ve sürekli bunu gerçekleştirme arzusu içinde olmasıdır. Bu bağımlılık kişinin iş, aile ve kişisel ilişkilerinde sorunlara yol açabilir. Cinsel bağımlılığı olan kişilerde rastgele ve kontrolsüz ilişki yaşama görülebilir. Aşırı mastürbasyon ve pornografi kullanımı sık görülür.
  1. Alışveriş Bağımlılığı: Alışveriş bağımlılığı, alışveriş yapma isteğinin kontrolsüz bir şekilde eyleme geçirilmesini ifade eder. Bu bağımlılık, maddi sorunlara, ailevi sorunlara ve kişisel finansal sıkıntılara yol açabilir ancak kişi bunlara rağmen alışveriş yapmaya devam eder. Alışveriş bağımlılığı genellikle kendini rahatlatma ve iyi hissetme isteği ile başlar bir süre sonra bu davranış kalıbı bir alışkanlığa dönüşür.

Bağımlılık tedavisi, yukarıda bahsedilen bu bağımlılıkları yönetmeyi ve bireyin daha sağlıklı bir yaşam sürdürmesini hedefler. Bireyin özel ihtiyaçlarına ve bağımlılık türüne uygun olarak oluşturulur. Bağımlılık tedavisi bağımlılığa yönelik ilaç tedavisi, bireysel psikoterapiler, destek grupları, yaşamın yeniden düzenlenip organize edilmesini sağlayan rehabilitasyon süreçlerini içerir.

Kliniğimiz, bağımlılıkla çalışan deneyimli uzman bir kadroya sahiptir. Bağımlılık tedavisi bölümümüze; Psikiyatrist Doç. Dr. Özlem Kızılkurt, Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz, Uzman Klinik Psikolog Ömer Bayar tarafından hizmet verilmektedir. Kliniğimiz bünyesinde kurulan Bağımlılık Enstitüsü ile eğitim ve diğer bilimsel faaliyetler gerçekleştirmektedir.